Rakytník v kyselém nálevu

Proces nakládání se spoléhá na konzervační účinky kyselin (působení kyseliny octové a nízkého pH). Jen v obdobných podmínkách se zachovává původní obsah účinných látek, zejména vitamínů.

Tuto zdravou pochoutku si můžete vyrobit do zásoby, na podzim a v zimních měsících jakoby jste ji našli. Je to pravá přírodní, multivitamínová bomba pro vaši imunitu.

Zralé a pevné plody rakytníku plníme do zavařovacích sklenic. Nálev připravujeme z 0,45 l vody, 100 ml jablečného octa, 0,4 kg cukru, 5 ks nového koření, kousku skořice, 5 ks hřebíčku. Koření vložíme do sklenic. Teplota nálevu při plnění sklenic má být 80°C. Dobře utěsněné a uzavřené sklenice pasterizujeme ve vodě při 100 °C. Ve sklenicích by měla být teplota varu dodržená alespoň 3 – 4 minuty.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.